27 Φεβρουαρίου 2013


ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΙΤΗ  ΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ 
ΜΕ ΤΟ  ΚΟΙΝΣΕΠ -Οικοχωριό-
 ΤΟ ΑΓΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ
 «Δημιουργία ανοιχτού σπορείου παραδοσιακών ποικιλιών» στο Μανιάκι 


Με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 στο χωριό Μανιάκι πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεργασία της ''Τοπικής ομάδας Πελίτη Κοζάνης'' με την Κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Οικοχωριό το Αγνάντι της λίμνης Βεγορίτιδας». Η παρουσία των συμπολιτών μας τόσο του χωριού όσο και των γύρω περιοχών αλλά και των τοπικών αρχών και των ΜΜΕ ήτανε ενθαρρυντική. Εκ μέρους του Πελίτη παρευρέθησαν ο Νίκος Λοφτσαλής  και ο Γρηγόρης Τσουφουλίδης και εκ μέρους του Αγναντιού το Δ.Σ. και τα μέλη του. 
 Ο πρόεδρος του Αγναντιού Λευτέρης Κουρτπαρασίδης καλωσόρισε τους παρεβρισκόμενους και τον Πελίτη επισημαίνοντας την σημασία ενθάρρυνσης της τοπικής κοινωνίας να ξεκινήσει τον αγώνα για τη δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων. Ο Λευτέρης θυμάται πάντα ευχάριστα την από πολύ παλιά φιλία του με τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη τον εμπνευστή της ιδέας του Πελίτη . Η γνωριμία με τον νεότατο τότε Παναγιώτη στο χώρο του Οικολογικού Κέντρου Υγείας και Διατροφής που είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη του όπως ακριβώς και η φιλία τους. Κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί την ανάπτυξη του οράματος που ο Παναγιώτης είχε στην καρδιά του. Τώρα συναντιούνται και πάλι μέσω των συνεργατών του Πελίτη ώστε με αλληλεγγύη και συνεργατικότητα να συμβάλουν από κοινού στην απελευθέρωση και στη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην υπόθεση της  διατροφικής αυτάρκειας των ανθρώπων. Εξάλλου, το Αγνάντι με την κοινωνική του παρέμβαση, αυτό επιδιώκει, την τοπική, αειφορική ανάπτυξη.
Εκ μέρους της τοπικής ομάδας Πελίτη Κοζάνης παρευρέθησαν ο Νίκος και ο Γρηγόρης. Έγινε μία εισαγωγή όπου επισημάνθηκε η  σημασία διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων στην εποχή μας ενώ αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες του Πελίτη. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Εν αρχή είναι ο σπόρος» και συζήτηση. Οι συνεργάτες του Πελίτη, απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού. Ευχαριστούμε από καρδιάς για την σημαντικότατη εθελοντική τους προσφορά.
Αυτή η εκδήλωση θα αποτελέσει ορόσημο στον τρόπο σκέψης και δράσης των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας..Κρίμα, οι συνθήκες δεν επέτρεψαν την περαιτέρω πρακτική εφαρμογή. Ως εκ τούτου θα ακολουθήσουνε και άλλες συναντήσεις ώστε οι κάτοικοι του χωριού να αρχίσουν τη συλλογή και τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων. Ευχήθηκαν όλοι καλή αντάμωση! 

Επιπροσθέτως εκ μέρους του Οικοχωριου-Αγναντι  της λίμνης  Βεγορίτιδας ανακοινώνουμε ότι, θα υπάρξουν άμεσα ανοιξιάτικες δράσεις κοινωνικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου που ως σκοπό έχουν να ενδυναμώσουν τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα των πολιτών στο Μανιάκι.
ΠΡΟΣΕΧΩΣ θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ανοιξιάτικες δράσεις:
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του θερμοκηπίου σε συνεργασία με τον Πελίτη θα φτιάξουμε το σπορείο παραδοσιακών σπόρων.
Εκδήλωση αποκριάτικου ξεφαντώματος που οργανώνεται από τους νέους του χωριού.18 Μαρτίου 2013. Συνεργάζονται όλοι οι φορείς.
Διήμερη Εκδήλωση Πασχαλινού Καθαρισμού του χωριού-ρέματα-κάμπους-δρόμους -πάρκα. 19 κ 20 Απριλίου σε συνεργασία όλων των φορέων συμπεριλαμβανομένου και του Δημοτικού Σχολείου
Δημιουργία κήπων χωρίς σκάψιμο με την Σύμβουλο Permaculture Έλενα Συμεωνίδου, από 21 έως 28 Απριλίου
Συνάντηση κύκλου γυναικών.-θα οριστεί ημερομηνία
 Για το Οικοχωριό «Αγνάντι της λίμνης Βεγορίτιδας»
Ειρήνη Κουρδάκη
Μανιάκι 26/2/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου